smslån hos smspengar

Olika typer av lån för olika tillfällen

Ibland springer vi på situationer i livet som kräver lite mer pengar än vad vi själva sitter inne med på våra bankkonton. Dessa situationer kan exempelvis handla om husköp, bilköp eller andra investeringar som är nödvändiga för framtiden. För att få investeringar att gå igenom krävs det därför att vi ibland måste ta lån. Men hur fungerar det egentligen och vilken låneform är bäst?


Läs på

Innan ett lån genomförs finns det vissa fakta att kolla upp. Precis som med allt annat är lånemarknaden väldigt konkurrensdriven och det finns därför en hel del olika banker och företag som erbjuder lån till olika räntor och priser. Så att göra en lånjämförelse bland dessa är en väldigt bra idé innan lånet genomförs. Det är ju trots allt väldigt viktigt att hitta passande villkor som fungerar för den personliga ekonomin, då ett lån är ett ekonomiskt åtagande som kommer hänga med i ett flertal år.

Som för att göra processen ännu lite knepigare finns det även ett antal olika låneformer att läsa på om. Vissa är säkrare och bättre än andra.

Bundet lån

Bundet lån används ofta i fastighetsköp om kunden känner sig osäker på hur räntan kommer se ut. Tecknas ett lån med bunden ränta betalar en samma summa varje månad oavsett vad som händer med ekonomin i landet. Det blir på så sätt lättare att planera den månatliga ekonomin och stressen att hänga med i konjunkturer och ränteutveckling elimineras helt.

Obundet lån

Obundet lån används precis som bundna lån väldigt ofta i samband med fastighetsköp. Motsatt från de bundna lånen så baseras obundna lån på de ekonomiska vågorna i landet. Räntan kommer därför ändras i takt med om ekonomin blir starkare eller svagare. Här är det viktigt att ha koll på det ekonomiska läget. Obundna lån går dock att binda under avbetalningstiden ifall läget skulle försämras.

Blancolån

Blancolån är lån som är helt utan säkerhet. På grund av det kan banken alltså förlora pengar om låntagaren inte betalar tillbaka summan som lånats ut. För att försäkra sig om at inte gå back läggs räntan på lånen därför högra på blancolån än på huslån där huset fungerar som en säkerhet. Räntan på blancolån är rörlig precis som vid obundna lån, men det är din bedömda återbetalningsförmåga som avgör huruvida blancolånet godkänns eller inte.

SMS-lån

Något som blivit populärt under de senaste åren är mindre och snabbare lån. SMS-lån är en sådan form. Vanligtvis är de lånesummor som tas ut ganska låga, vanligtvis handlar det om mellan 500 och 4000 kronor. Det kunden gör är att skicka iväg ett SMS med den summan som önskas och inom några timmar ligger pengarna på banken. Nackdelen med dessa smidiga snabblån är att räntan ligger ganska högt. Lånet måste oftast betalas tillbaka redan efter en månad och räntan kan ligga på flera hundra procent. SMS-lån är alltså inte ett särskilt bra alternativ när det handlar om större summor pengar. Att jämföra olika smslån innan man bestämmer sig brukar vara en smart strategi.